Vad är e-sport?

Esports, även kallad elektronisk sport, är en form av tävlingsbaserat videospel. Termen ”esports” omfattar ett brett spektrum av spel, inklusive förstapersonsskjutare (FPS), realtidsstrategispel (RTS) och MOBA-spel (multiplayer online battle arena).

Kompetenta videospel har funnits nästan lika länge som videospelen själva. Tidiga esportturneringar går tillbaka till 1970-talet, då Space Invaders och Ataris Pong spelades inför publik i direktsändning. Men det var inte förrän i början av 2000-talet som esport började bli allmänt populär.

I dag är esport en blomstrande bransch med en global publik på hundratals miljoner människor. Professionella spelare kan tjäna miljontals dollar per år, och de bästa turneringarna har prispotter på tiotals miljoner kronor. Nya Spelbolag i Sverige 2022 är ett bevis på hur utbrett och populärt just betting på esport har blivit.

Trots sin popularitet är esport fortfarande ett relativt nytt fenomen. Det finns därför inget styrande organ eller regelverk som reglerar alla esporttävlingar. Istället har varje spel sin egen tävlingsscen med sina egna regler och bestämmelser.

Denna brist på enhetlighet har lett till vissa kontroverser inom esports-communityt. Vissa anser att bristen på standardisering gör esports mindre legitimt än traditionella sporter. Andra hävdar att bristen på reglering ger upphov till ett mer demokratiskt och meritbaserat system där de bästa spelarna kan stiga till toppen oavsett bakgrund eller kontakter.

Det råder ingen tvekan om att det är en blomstrande bransch med en passionerad och hängiven gemenskap av spelare och fans.

Vad är en esport turnering?

En esport turnering är en tävling där videospelare ställs mot varandra. Turneringar kan organiseras för ett enda spel eller flera spel. De kan spelas online eller offline, och de kan variera i storlek från små lokala evenemang till massiva internationella tävlingar.

De flesta esportturneringar följer ett liknande format. Spelarna delas in i lag och dessa lag tävlar mot varandra i en serie matcher. Det lag som vinner flest matcher förklaras som vinnare av turneringen.

Turneringarna erbjuder vanligtvis kontantpriser för det vinnande laget. Priserna kan vara betydande och de bästa lagen i världen tjänar miljontals dollar per år på turneringsvinster.

Vad är en esports liga?

En esports liga är en professionell organisation som står värd för esportturneringar. Ligor består vanligtvis av flera lag som tävlar mot varandra under en säsong. Det lag som vinner flest matcher under en säsong koras till ligamästare.

De två största ligorna inom esport är League of Legends Championship Series (LCS) och Overwatch League (OWL). 

Andra populära esportligor är Counter-Strike: Global Offensive Major Championships ( som organiseras av Valve Corporation) och Dota 2 International (organiserat av Valve Corporation).