Världens bästa Pokemonkort

Världens bästa Pokemonkort

På 90-talet slog fenomenet Pokemon igenom som eld och lågor över hela världen. Ash med sitt resesällskap och de många Pokemon som varje avsnitt handlade om, omvandlades sedan snabbt till flera olika spelformer eftersom intresset var så stort. Att samla på Pokemonkort tillhör det allra mest populära valet och många tävlade om och letade efter de kort som var lite svårare att få tag på.

Idag så används Pokemonkort inte särskilt ofta i spelsyfte, utan mer som ett populärt samlarobjekt. Målet är att inneha samtliga Pokemonkort, vilket inte är det lättaste eftersom många kort, dels är väldigt svåra att få tag på och även är väldigt dyra att köpa in.

Så vad ska man tänka på om man vill börja samla på Pokemonkort och vilket är världens bästa Pokemonkort?

Vart kan man köpa Pokemonkort?

De klassiska korten produceras tyvärr inte längre och därför är det framförallt olika typer av second hand butiker som Tradera eller Ebay som många drar sig till för att leta efter mer unika kort.

Om du precis har börjat så kan det vara värt att köpa in någons samling, eftersom det ger dig en bra grund att börja med. Många vet heller inte värdet på Pokemonkort och i en samling kan det faktiskt gömma sig riktiga guldkorn som är värda ganska mycket pengar.

Dedikerade Pokemonsidor

Det finns också dedikerade hemsidor för just försäljning eller byte av Pokemonkort. Nackdelen med dessa är att du kommer få betala vad korten är värda eftersom folk som använder dessa sidor har mer koll på hur mycket ett specifikt kort bör säljas för.

Hur mycket är dina Pokemonkort värda?

Så hur mycket är då olika kort egentligen värda och vilka Pokemonkort har sålts för rekordsummor de senaste åren?

Framförallt under de senaste åren har värdet på Pokemonkort skjutit i höjden i och med lanseringen av Pokemon Go, speciellt vad gäller korten som släpptes under den tidigare eran.

De är svårare att få tag på och ännu mer eftertraktade om de är i bra skick. Om man kikar på tidigare budgivningar på Pokemonkort är det några kort som ligger i toppen över rekordhöga slutpriser.

Charizard 1st Edition Shadowless

Det allra mest eftertraktade Pokemonkortet är helt klart Charizard 1st Edition Shadowless som såldes för hela 325 000 dollar (vilket motsvarar cirka 2,5 miljoner kronor). Vad som gör kortet så kostsamt är att det finns ytterst få kort kvar i världen som är i bra skick. Man räknar med att det endast finns 120 kort kvar av denna sort.

Blastoise 1st Edition Shadowless

Även Blastoise 1st Edition Shadowless i bra skick säljs också för väldigt höga summor, även om det inte uppnår värdet på Charizard 1st Edition Shadowless. Blastoise är värderat till runt 45 000 dollar (vilket motsvarar omkring 380 000 kronor). Om du råkar ha detta kort i din samling, så är du lyckligt lottad eftersom även detta kort är väldigt svårt att få tag på i bra skick.

Vad avgör värdet på ett Pokemonkort?

Det är flera olika faktorer som kommer att påverka värdet på ett visst Pokemonkort. Framförallt åldern på kortet (första eran är som tumregel mer värdefulla än nyare kort), men även skicket på kortet kommer att ha avgörande betydelse för dess värde. Här graderas kortet på en skala mellan 1-10, enligt det ledande graderingsföretaget PSA. 10 är då den bästa graderingen som kortet kan tilldelas.

PSA graderar kortet genom att kika på dess kanter, yta och hörn. Dessutom kommer kortets utgåva ha betydelse för dess värde. First Edition-kort (Shadowless), tillhör de kort som oftast värderas allra högst och är värda att hålla ett litet extra utkik efter.

Så om du är sugen på att börja samla Pokemonkort, så finns det mycket att ha i åtanke och många kort att samla!