CS:GO – en gigant inom e-sport

Har du funderingar kring detta fenomen som bara blir större och större? Det finns givetvis många andra spel inom esport men det är mycket tack vare CS:GO som dessa fått en platform att växa på. Världen inom gaming har fått allt mer fokus i takt med att cs lagen får mer och mer uppmärksamhet. Med den ökade uppmärksamheten kommer även subkulturer som csgo betting och sidor där man kan kolla csgo stats för att vara påläst inför varje match.

Turneringar

Det största som finns att vinna inom CS:GO är majors. Majors är stora turneringar som sponsras av storbolag och där prispotten är på miljontals dollar. För de flesta lagen är vägen till en major näst intill omöjlig. Det är många matcher i flera kval där världens bästa spelare ställs mot varandra. För de största, mest etablerade lagen, är vägen lite mer bekväm då de topp 8 lagen från varje major får en legendstatus nästkommande major och är autokvalade in i play-offs.

En major spelas offline vilket innebär att lagen är på plats, ofta i en stor arena med mycket publik, och spelar sina matcher. De flesta andra turneringar är online turneringar där lagen kan sitta i sin organisationslokal eller någon annanstans och spela turneringen online.

Svensk medverkan

Sverige har under många år varit en av dom absoluta topproducenterna av talanger inom esport.
CS:GO är inget undantag även om det sett lite sämre ut de senaste åren då ingen av storlagen, NiP eller Fnatic, har lyckats vinna några större titlar. Det går inte att nämna Sverige och CS:GO utan att nämna HeatoN som är något av en legend och känd i hela e-sport communityn. Den senaste svenska legendar att lämna proffskarriären inom CS bakom sig blev GeT_RiGhT som nått otroliga framgångar med NiP.

I skrivande stund är NiP det högst rankade laget från Sverige med en tolfteplats på världsrankingen. Föga förvånande så är det heldanska Astralis som toppar listan, som så många gånger tidigare.

Amatörscenen

För en amatörspelare kan spelet vara otroligt frustrerande om man inte vet var man ska söka sina matcher. Spelets egna matchmaking fungerar visserligen relativt bra rankingmässigt och matchar ditt lags rank mot liknande ranker för att det ska bli så jämnt som möjligt men att klättra i rankerna är svårt. Var och varannan match kommer du att möta på smurfar (spelare med flera konton som har en högre rank men som bara vill möta lågrankat för att glänsa och förudmjuka) och fuskare. Det senare finns det gott av i matchmaking då CS egna anti-cheat lämnar mycket att önska.

Tredjepartsprogram är något jag rekommenderar alla som vill få ut så mycket nöje som möjligt från sina timmar med CS:GO. Det finns ett flertal siter som erbjuder ett eget rankingsystem och som har egna anti-cheat. De jag varmast skulle rekommendera är Faceit och E-sportal som passar för amatör upp till proffs. På E-sportal finns även svenska elitserien i CS:GO. Det är en satsning med HeatoN som frontfigur och där prispotten är 1 miljon kronor. Kvalen till Elitserien är öppna för alla och spelas på stabila servrar.