DotA 2

Dota 2 är ett strategispel utvecklat av Valve där två lag, Radient och Dire, möts på en arena där lagen ska försöka ta sig diagonalt över kartan och eliminera motståndarlagets bas för att vinna. På vägen möts man av torn och så kallade creeps som är små automatiskt spawnande enheter som inte styrs av något lag. Varje lag har fem spelare och varje spelare väljer en hjälte i början av matchen som denne sedan får levla upp för att låsa upp och köpa bättre utrustning och nya skills.

Dota 2 är det spel inom e-sporten som genererar mest prispengar att tävla om. Av de 50 spelare som tjänat mest i rena prispengar kommer endast sju från någon annan e-sport.

Den största turneringen för Dota 2, och även för e-sporten som helhet, kallas The International och anordnas varje år av tillverkaren Valve. Första året The International anordnades var 2011, då med en prispott på 1,6 miljoner dollar. 2019 var prispotten uppe i över 34,3 miljoner dollar. Turneringen som skulle ha spelats 2020 har skjutits upp på grund av den rådande pandemin. Eftersom The International sköts upp så blev istället CS:GO det spel med högst prispool från turneringar under 2020.

De bästa spelarna, baserat på Dota 2 ranking

Johan ”N0tail” Sundstein från Danmark anses vara den mest legendariska Dota 2-spelaren genom tiderna. Han är även den som tjänat mest prispengar inom esport någonsin med 6,9 miljoner dollar. N0tail blev 2019 en av de första spelarna att vinna The International två år i rad.

Jesse ”JerAx” Vainikka från Finland är en tidigare lagkamrat till N0tail i Team OG. Han lämnade Team Liquid 2017 innan de vann The International för att sedan både 2018 och 2019 vinna turneringen med N0tail i Team OG. JerAx, som pensionerade sig 2020, har spelat ihop ca 6,5 miljoner dollar.

Anatham ”Ana” Pham från Australien spelar även han i Team OG men har rapporterats som en inaktiv medlem sedan början av 2020. Ana var med och vann The International två år i rad med sina dåvarande lagkamrater. Ana har spelat in över 6 miljoner dollar i prispengar.

Amatörscenen

Det finns en uppsjö av amatörturneringar för den som älskar gaming men som inte kan leva på e-sport. Priserna varierar från enbart heder till in-game items eller några tusen dollar. Dessa turneringar pågår i allt från en dag till flera månader.

Dota 2 är det perfekta spelet för dig som älskar att tänka strategiskt, ungefär som i schack, och samtidigt gillar gaming. Spelarna har olika roller som alla har en viktig uppgift beroende på vilken hjälte de valt. Den som är lagets IGL, eller in-game leader, är den som står för det strategiska tänkandet och styr sitt lag genom att beordra sina lagkamrater till olika positioner och uppgifter.

Kommunikation är en mycket viktig del i spelet. Spelarna kommunicerar ofta muntligt via ett tredjepartsprogram såsom Discord eller Teamspeak. I spelet används ”pingar” där man visuellt uppmärksammar sina lagkamrater på en plats, ett objekt eller en fiende. God kommunikation är A och O för att IGL ska kunna fatta bra beslut.