Sveriges största e-sportprofiler

Sverige har länge varit ett av de ledande länderna när det kommer till e-sport och gaming. E-sporten som den ser ut idag kommer från sent 90-tal när bredbandet bredde ut sig över världen och grundades i Sydkorea. Då med spel som Starcraft i spetsen.

I slutskedet av 90-talet och början av 2000-talet tog e-sporten större och större mark även i Europa och USA. Med spel som Quake och counter-strike som främsta titlar stod det tydligt att västvärlden föredrog de så kallade FPS-spelen (first person shooter) framför strategispelen som fortfarande dominerade i Asien.

Under tidigt 2000-tal kom det som av många anses vara det svenska genombrottet inom e-sport. Den svenska organisationen Ninjas in pyjamas, eller NiP, dominerade scenen och spelarna blev idoler med en status som aldrig tidigare skådats inom e-sport i Sverige.

Svenska profiler

En av de första svenska namnen som nämndes inom esport var Oskar ”LakerMan” Ljungström som vann den internationella tävlingen True Gamers Invitational 1999 för att nästkommande år kamma hem en silvermedalj World Cyber Games Challange, WCG Challange.

Det är omöjligt att skriva en artikel om Sveriges största profiler inom e-sport utan att nämna spelare som HeatoN, kanske den mest betydelsefulla spelaren i NiP när organisationen tog världen med storm år 2001. HeatoN, som egentligen heter Emil Christensen, har nått legendstatus inom e-sport och blev den första spelaren i världen att röstas i e-sportens alldeles egna Hall of Fame 2016. Ända sedan HeatoN avslutade sin karriär som professionell spelare 2007 har han varit ett namn som figurerat inom gaming på ett eller annat satt. Han har bland annat varit aktiv som coach och expertkommentator. 2020 var han med och lanserade svenska elitserien för CS:GO.

Christoffer ”GeT_RiGhT” Alesund är den moderna legendaren inom svensk e-sport. GeT_RiGhT, som annonserade sin pension från proffsscenen 2021, var en aktiv spelare redan som 13-åring 2003. Det var dock först 2009 som GeT_RiGhT vann en stor turnering och blev ett namn att räkna med, då med laget Fnatic. 2010 och 2011 rankades han som världens näst bästa spelare enligt HLTV’s ranking för att sedan kliva högst upp på tronen 2012 och 2013. GeT_RiGhT har vunnit näst intill allt som går att vinna och åren 2014-2017 kammade han hem titel efter titel med NiP.

Jonathan ”Loda” Berg är, enligt många, den bästa svenska Dota 2 spelaren som någonsin har funnits. Loda började sin proffskarriär 2006. Redan 2007-2008 ansågs han av många vara den bästa spelaren i världen. I Kina har Loda nått en legendarisk status under smeknamnet ”L-God”. Loda är numera aktiv som coach för laget Alliance som han även är delägare i.

Slutligen vill jag lyfta upp en av de svenska talangerna som ännu inte nått sin fulla potential. Erik ”ztr” Gustafsson plockades upp av NiP i slutet av 2020, bara 17 år gammal. NiP hade då haft några tuffa år med problem i organisationen och resultat som uteblivit. Sedan ztr anslöt till NiP har laget börjat spela mer konsistent och potentialen i nuvarande laguppställning är högre än på länge. Ztr kan vara just det tillskott NiP behövde för att återta tronen.